Přeskočit na obsah

Slevy až 40% na balíčky smoothies. + Navíc doprava ZDARMA nad 1000 Kč.

Slevy až 40% na balíčky smoothies. + Navíc doprava ZDARMA nad 1000 Kč.

Vše, co jste potřebovali vědět o lyofilizovaných potravinách

Je to trochu krkolomné slovíčko na vyslovení, ale určitě už jste se s ním setkali. Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce je totiž už delší dobu součástí různých müsli směsí, granol a prodává se také samostatně. Lyo ovoce poznáte na první pohled neomylně, vypadá velmi křehce, má sytou barvu, typickou vůni a je značně křupavé. Co ale možná netušíte je fakt, že takto zpracované potraviny obsahují stejné množství zdravotně prospěšných látek, jako jejich čerství předchůdci. 

Jak probíhá proces lyofilizace

Lyofilizace je z fyzikálního hlediska proces, při kterém dochází k sublimaci zmrzlé vody, při nízkém tlaku i teplotě. Potraviny se mrazí při teplotách -50 °C až -100 °C. Fáze mražení může trvat hodiny, ale i dny, podle množství a výšky pokrájených potravin. Při tomto procesu se surovina zbaví až 95 % vody, díky čemuž několikanásobně zmenší svůj objem. Takto vzniklému lyofilizátu zůstáva jeho aroma, chuť, tvar, struktura i původní nutriční hodnoty. Více dopodrobna jsme lyofilizaci popsali v předchozím článku, čtěte zde.

Mrazem sušené potraviny vs čerstvé vs sušené teplem 

Zařadit do jídelníčku čerstvé sezónní potraviny je neoddiskutovatelně nejlepší varianta pro naše zdraví. Vyloženě sezónní suroviny je ale těžké sehnat mimo sezónu. Pro tyhle případy je pak nejlepší variantou lyofilizované ovoce (zelenina, bylinky, houby)

Díky šetrné metodě sušení mrazem si potraviny uchovávají většinu vitamínů i minerálních látek. Takto zpracované potraviny lze označit za RAW (živou stravu), jelikož teplota při zpracování nepřesahuje 42 °C. 

Úplně jiný příběh je pak sušení teplem, které je sice v mnoha ohledech jednodušší, méně nákladné, ale výsledný produktu je bohužel ochuzen o cenné nutriční hodnoty. Teplem sušené ovoce obsahuje více cukru a obvykle je potřeba přidat k němu nemalé množství stabilizátorů, jako jsou siřičitany. 

Co všechno lze lyofilizovat a jak by se takové potraviny měly skladovat

Když budete pátrat, určitě najdete příběhy o vysušeném vraku lodi nebo starých knihách. Potravinové lyofilizátory jsou však primárně určené na sušení ovoce, zeleniny, bylin a hub. Mrazem lze sušit také maso a zmrzlinu. Lyofilizované zmrzliny, které najdete v naší nabídce, obsahují zdraví prospěšné bifidokultury.

Dobře uskladněné lyofilizované potraviny vám vydrží roky. Šetrné sušení mrazem jim zajistilo nejen dlouhou trvanlivost, ale také nesmrtelné aroma, působivou chuť i zachování vitamínů. Jakmile otevřete originální obal, je potřeba jej vždy důkladně uzavřít, aby suroviny nenatáhly vlhkost. Ta by totiž zničila jejich mimořádnou křupavost. Kromě dobrého uzavření nevyžadují lyo potraviny žádné speciální zacházení a můžete je mít v pokojové teplotě, ideálně v neprůhledném obalu

Jak využít lyo potraviny ve prospěch zdravého jídelníčku? 

V LyoFresh věříme, že vědomé zařazení denního doporučeného množství vitamínů a živin nevyžaduje dlouhé přemýšlení nad skladbou jídelníčku. Naše produkty jsou navržené tak, aby vám cestu ke zdravé stravě ve všech směrech usnadnily. 

Mrazem sušené ovoce je zajímavým oživením každé snídaně. Použijte celé plátky na ozdobení kaše nebo ovoce nadrťte na prach a obarvěte a dochuťte jím třeba palačinky. Křupavé kousky lyo ovoce budete ale určitě zbožňovat jen tak, jako kyselo-sladkou svačinku na mlsání.

Lyo zelenina je netradiční alternativnou pro zdravé chroupání u televize, ale stejně dobře vám poslouží v kuchyni jako základ do polévek i omáček. Při kontaktu s vodou se lyo zelenina částečně rehydratuje. Ve studených salátech ji můžete použít jako křupavé zeleninové krutony. 

V produktech LyoFresh nejsou žádná umělá dochucovadla, oleje, stabilizátory ani přidaný cukr a sůl. Používáme pouze suroviny od pečlivě vybraných pěstitelů. Zásadní hodnoty značky LyoFresh si můžete přečíst v našem příběhu.

0
    Košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu